Dieta królików i świnek morskich

Króliki i świnki morskie to zwierzęta roślinożerne. Ze względu na specyfikę procesu trawienia wskazane jest podawanie pokarmu niskokalorycznego i wysokowłóknistego, a przewód pokarmowy powinien być stale wypełniony. Dieta uboga w błonnik może powodować zaburzenia perystaltyki, zmiany flory bakteryjnej i pH przewodu pokarmowego, niedrożność spowodowaną spożyciem włosów oraz nadmierny wzrost zębów. Króliki i świnki morskie zjadają swoje odchody (cekotrofy), które zawierają witaminy, aminokwasy, lotne kwasy tłuszczowe i mikroorganizmy.

Dieta podstawowa:

1. Siano to nieodzowny element diety, zawiera duże ilości włókna, zwierzęta powinny mieć do niego stały dostęp.

2. Granulat dobrej jakości granulat to mieszanka zawierająca wszystkie składniki odżywcze, witaminy, minerały i aminokwasy, których zwierzę potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Składa się ze zmielonych i sprasowanych części roślin (warzyw, owoców, zbóż, ziaren, ziół), w związku z czym zaletą granulatu jest to, że królik nie może wybierać smakołyków i otrzymuje pełnowartościowy pokarm. Granulat powinien zawierać 20-­25% włókna, 13­15% białka,  < 2% tłuszczy Tzw. musli nie są polecane, ponieważ trudno określić dokładną ilość składników odżywczych i energetycznych, witamin i minerałów zjadanych przez zwierzęta ze względu na to, że mogą wybierać tylko smakołyki.

3. Warzywa: ­ seler korzeniowy (korzeń i liście), ­ seler naciowy (pocięty na kawałki), ­ marchew (korzeń i liście), ­ pietruszka (korzeń i liście), ­ papryka, ­ rzodkiewka (korzeń i liście), ­ rzodkiew,  buraki (korzeń i liście), ­ cukinia, ­ brokuły (głównie liście i łodygi), ­ cykoria, ­ rukola, ­ endywia, ­ eskarola, ­ sałata rzymska, ­ kabaczek, ­ dynia, ­ pasternak, ­ szparagi, ­ słodki groszek ogrodowy ­ strączki, ­ karczoch, ­ koper włoski.

4. Zioła i rośliny łąkowe: ­ mniszek lekarski, ­ koniczyna, ­ bazylia ­ babka lancetowata i szerokolistna, ­ chaber bławatek, ­ melisa, ­ pokrzywa, ­ oregano, ­ koper,­szałwia, ­ rozmaryn, ­ tymianek, ­ kolendra, ­ ogórecznik, ­ trybula, ­ gorczyca, ­ lubczyk, ­ podagrycznik, ­ żywokost, ­ gwiazdnica pospolita, jasnota biała kostrzewa, komonica zwyczajna, pięciornik gęsi, ­ podbiał pospolity, ­ rukiew wodna, ­ tasznik pospolity, ­ tymotka łąkowa, ­ rumianek.

5. Kwiaty: ­ nagietek ­ stokrotka ­ róża ­ chaber bławatek ­ malwa ­ ogórecznik lekarski, ­ rutwica lekarska. 

Czego należy unikać: ­ 

  • kolb, dropsów, wapienek (zawierają sztuczne substancje, nie stanowią narzędzia do ścierania zębów),­ 
  • ludzkiego jedzenia (np. chleb, ciastka, czekolada, mięso, cola, kawa, mleko i przetwory mleczne, czyli jogurty, serki), 
  • kapusty, sałaty lodowej, cebuli, pora, szczypioru, czosnku, ziemniaków,­ fasoli, soczewicy, soi, skórki owoców cytrusowych,­rabarbaru, mieszanek zbóż, pestek i orzechów. ­
  • owoce podajemy w ograniczonych ilościach, ponieważ zawierają wiele cukrów. Za duża ilość owoców może prowadzić do otyłości, biegunek i innych schorzeń

Dieta dla królika w wieku 8 tygodni do 8 miesięcy: wskazany jest nieograniczony dostęp do siana, granulatu i wody. Po skończeniu 3 miesięcy do diety wprowadzamy stopniowo świeży pokarm (warzywa i zieleninę)

Dieta dla królika w wieku 8 miesięcy do 1 roku: ograniczamy dawkę granulatu, a zwiększamy ilość świeżego pokarmu

Dieta dla dorosłego królika: granulat powinien zostać ograniczony do 2  łyżek stołowych na dzień, ilość warzyw powinna za to zostać zwiększona do 1,5 ­- 2 szklanek/dobę.

Dieta dla świnki morskiej: młoda świnka morska powinna dostawać nieograniczona ilość siana i granulatu. Świeży pokarm wprowadzamy stopniowo.  U dorosłej świnki granulat powinien zostać ograniczony do 1 łyżki stołowej na dzień, ilość warzyw powinna za to zostać zwiększona do 0,5 szklanki na dobę. Wyjątkiem są przypadki zwiększonego zapotrzebowania na składniki odżywcze, jak ciąża, laktacja lub stany chorobowe.

Zmiana diety: nowa karmę czy świeży pokarm wprowadzamy stopniowo. Mikroflora przewodu pokarmowego musi mieć czas na przystosowanie się do nowości.

Witamina C: świnki nie syntetyzują w organizmie witaminy C, więc należy ją dostarczać z pożywieniem. Zapotrzebowanie zdrowej świnki morskiej na witaminę C to średnio 1mg na 100g masy ciała. Dużo witaminy C zawiera np. szpinak oraz natka pietruszki.  Witamina C podana do poidełka z wodą ulegnie rozkładowi, a zatem preparaty najlepiej podawać bezpośrednio do pyszczka.