Dieta żółwi lądowych

Żółwie lądowe to gady roślinożerne. Prawidłowa dieta powinna zawierać dużo błonnika, a mało białka i węglowodanów oraz prawidłowy stosunek wapnia do fosforu (2:1)

Dieta podstawowa: mniszek lekarski, ­babka szerokolistna i lancetowata, ­koniczyna,­ liście pokrzywy (mocno zgniecione lub sparzone gorącą wodą), ­ przywrotnik pospolity, ­powój polny,­podagrycznik ­bratek, fiołki (trójbarwny, polny, wonny), jasnota biała i purpurowa, ­jastrun, ­krwawnik, ­niezapominajka, ­stokrotka, ­tasznik, ­wrotycz, ­ wyka (ptasia, siewna, płowa), ­żółtlica drobnokwiatowa,­ rumianek, ­nasturcja większa, ­pięciornik gęsi, ­rzeżucha łąkowa, ­wrotycz zwyczajny, szałwia, malwa, liście jeżyn, truskawek, malin, brzozy, wierzby, porzeczek, hibiskusa, ­kwiaty bratków, róży jadalnej, dzikiej róży, tulipanów, ­opuncja.

W okresie, kiedy powyższe rośliny są niedostępne można podawać: ­suszone rośliny z powyższej listy (aby żółw jadł je chętniej, można mieszać pod koniec lata świeży pokarm z suszonym lub suszki zalać letnią wodą i odcedzić), ­cykoria, ­cukinia, ­roszponka, ­rukola, ­liście rzodkiewek, ­kiełki np. fasoli, kukurydzy.

Poza tym dietę uzupełniamy o sepię lub preparaty wapniowe, w celu wyrównania niedoboru wapnia w roślinach.

Czego należy unikać:

  • sałaty, oparta o nią dieta prowadzi do MBD (ang. metabolic bone disease) i schorzeń wewnętrznych, ­
  • pokarmów wysokobiałkowych (mięso, biały ser, gotowane jajko), których podawanie prowadzi do schorzeń narządów wewnętrznych,
  • roślin zawierających szczawiany np. szczaw, szpinak, gryka, rabarbar, kapusta, owies, sałata, mięta kłosowa, ponieważ blokują wchłanianie wapnia, 
  • roślin szkodliwych np. bukszpan, cis, hortensja, jemioła, konwalia, łubin, rododendron, krokus, konwalia, ziemniak, aksamitka, dąb, cytrusy, chaber, irys, jaskier.

Poniżej przedstawiono elementy, których nie powinno zabraknąć w diecie poszczególnych gatunków żółwi:

1. Żółwie z basenu Morza Śródziemnego: ­ jadalne kwiaty i liście np. liście morwy oraz liście i kwiaty hibiskusa, opuncja,  mniszek

2.  Żółw lamparci i żółw pustynny: ­ trawy i siano (70­-75% diety), ­ kwiaty np.  hibiskusa, mniszka, petunii, fiołka, ­ opuncja bez kolców, ­ koniczyny.

3. Żółw gwiaździsty: ­ zielone liście, trawy i kwiaty np. hibiskus (liście i kwiaty), morwa (liście), petunia (liście i kwiaty), koniczyna, mniszek, babka,  sanseweria, wężownik, grubosz

Poniżej gatunki żółwi lądowych i błotnych, których dieta zawiera składniki zwierzęce:

4. Żabuti czarny i leśny oraz Kinixys: ­ wszystkożerne,  niskotłuszczowe zwierzęce białko np. namoczoną sucha karmę dla kotów z dodatkiem minerałów i witamin dla żółwi, ­owoce

5.  Terrapene i żółw cętkowany: dieta młodych składa się prawie wyłącznie z produktów zwierzęcych (ślimaki, dżdżownice, larwymola woskowego, mączniki, chrząszcze, rozmrożone oseski mysie, karmy dla psów), a z wiekiem rozszerza się o produkty roślinne (owoce, warzywa liściowe) i grzyby